Frans leren: Blog Taalreizen & Cultuur

Hoe overwin je je angst als je Frans spreekt

  • English
  • Español
How to overcome your fears when speaking French

woensdag mei 24, 2023 | Frans | Posted by French Abroad

414 views

Als je Frans leert, werk je meestal en verbeter je verschillende vaardigheden, zoals lezen, schrijven, luisteren en spreken. Voor de meeste mensen is het makkelijker om eerst de ‘passieve vaardigheden (luisteren en lezen) te ontwikkelen, de actieve vaardigheden vergen wat meer inspanning. Sommige mensen hebben moeite om Frans te leren spreken. Praten met anderen, vooral met moedertaalsprekers Frans, maakt hen een beetje zenuwachtig. Misschien maken ze zich zorgen over “zichzelf belachelijk maken” in echte situaties met Franstaligen, of zijn ze bang om niet te begrijpen wat er wordt gezegd. Dat is zo jammer, want daarom voel je op je gemak als je vrijuit Frans spreekt. Wat kun je hier tegen doen? Hier zijn enkele geweldige tips om je angsten te overwinnen als je Frans spreekt.

Word je zenuwachtig als je Frans moet spreken met moedertaalsprekers? Hoewel deze angst misschien nooit helemaal zal verdwijnen, zijn er gelukkig wel manieren om je te helpen je angsten te overwinnen en te beginnen met praten! Natuurlijk zijn een goede leraar Frans en een goede cursus Frans de eerste stappen om je een ‘veilige’ oefenomgeving te bieden. Maar wat kun je nog meer doen om je angst weg te nemen om in het dagelijks leven Frans te spreken – of een andere nieuwe taal die je aan het leren bent? Hoe overwin je je angsten als je Frans spreekt?

Speaking French

Hoe overwin je je angsten als je Frans spreekt

1. Waar ben je precies bang voor

Ten eerste is het essentieel om precies te weten waar je precies bang voor bent. De bron van angst varieert van persoon tot persoon; terwijl de gedachte niet begrepen te worden misschien wel het engste voor je is, kan het zijn dat je ’te veel fouten maakt’ of ‘niet begrijpt’ terwijl je Frans spreekt voor iemand anders. Als je eenmaal hebt vastgesteld wat je het meest beangstigt, kun je je tijdens je cursus Frans concentreren op het oplossen van de bron van je angst.

2. Visualize success.

Visualisatie kan een grote rol spelen om u te helpen slagen in het spreken van Frans. Immers, zonder een duidelijk idee van wat je wilt bereiken, hoe ga je dat bereiken?
Als het gaat om het leren van Frans, kan visualisatie ongelooflijk nuttig zijn bij het ontwikkelen van het vertrouwen om Frans te spreken.

Sluit je ogen en stel je voor dat je in gesprek bent met een (knappe 😉 native speaker in Parijs, in Frankrijk, in een winkel, op straat, in een bioscoop, in een vliegtuig of op het strand. Stel je voor dat je in een zelfverzekerde houding Frans praat en positieve reacties krijgt van deze persoon.

Het kan ook nuttig zijn om te onthouden waarom je de Franse taal wilt leren. Heb je Frans nodig om te reizen, voor je werk, om met Franstalige vrienden te praten? Besteed hier elke dag een paar minuten aan en je zult versteld staan hoe zelfverzekerd en enthousiast je je hierdoor kunt voelen.

Learn French without fears

Leer Frans in het buitenland

Als je je Franse vaardigheden wilt verbeteren en taalreis wilt maken, doe dan mee aan een taalcursus Frans in het buitenland! Je zelf onderdompelen in de Franse cultuur in een land waar Frans wordt gesproken, zoals Frankrijk, Zwitserland of Canada, een van de beste manieren om dit te bereiken en onze taalcurssussen Frans zijn voor alle leeftijden!

3. Vertrouw moedertaalsprekers

Een van de grootste angsten van veel studenten is zichzelf voor gek te zetten in het bijzijn van een moedertaalspreker (met of zonder andere Franse studenten die de taal beter beheersen dan jij). Wanneer deze angst de kop opsteekt, herinner jezelf er dan aan om te vertrouwen op de goede aard van de moedertaalspreker. Hoe moeilijk het ook kan zijn op het moment om te geloven, de lokale bevolking wil je niet pakken. Integendeel, de meesten zijn meestal blij dat je tijd en moeite besteedt aan het leren van hun cultuur en taal, en ze bewonderen je.

Verander je perceptie van andere mensen en vertrouw erop dat niemand je zal proberen te schande te maken. Stel je maar eens voor: als iemand uit een ander land naar jou toe zou komen en zou proberen Nederlands te spreken, zou je hen dan voor de gek houden? Nee! Je zult waarschijnlijk rustig de tijd nemen om hen te proberen te begrijpen.

4. Wat zijn jouw belemmeringen?

Taalstudenten hebben hulp nodig bij verschillende aspecten van een nieuwe taal. Het identificeren van jouw belemmeringen is essentieel voor verdere vooruitgang. Als je een gesprek in het Frans voert, op welk punt in het gesprek vind je het moeilijk om je gesprekspartner te volgen? Misschien moet je meer Franse woordenschat en Franse uitdrukkingen leren, de Franse werkwoorden oefenen of meer tijd besteden aan je luistervaardigheid of uitspraak.

Meestal hangt het ene nauw samen met het andere, dus als je erachter komt wat je probleem is, kun je manieren vinden om het aan te pakken, waardoor je hele niveau wordt verhoogd!

5. Ga stap voor stap

Een-op-eengesprekken in het Frans zijn veel gemakkelijker te voeren dan in een groep. Het gesprek wordt sneller en ingewikkelder met in een groep Franstaligen.

Zoek iemand die één op één Frans met je wil oefenen en begin gewoon! Het maakt niet uit of ze je volledig begrijpen of niet; de sleutel is om te blijven oefenen, te blijven praten totdat je je comfortabel en zelfverzekerd genoeg voelt om een gesprek in het Frans met een vreemde aan te gaan.

Welke methoden gebruikt jij om je spreekangst te overwinnen?
Deel het met ons in de comments!

Wil je Frans leren spreken, of je Frans verbeteren?

Taalcursussen Frans in Frankrijk

You Might also Want to Read

Frans leren in Nice of Montpellier
De prachtige Côte d’Azur is een populaire bestemming voor Franse taalprogramma̵...
French cultural immersion
Als je je Franse taalvaardigheden wilt verbeteren, kun je je zelf het beste helemaal onder...
How to overcome your fears when speaking French
Als je Frans leert, werk je meestal en verbeter je verschillende vaardigheden, zoals lezen...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *